Tuinonderhoud

Kweektafels: praktisch in elk opzicht

Je eigen groente en fruit thuis kweken. Het is in de laatste jaren alleen maar populairder geworden. En misschien heb jij er ook al aan gedacht. Zelf bezig zijn met groente en fruit is inderdaad een rustgevende bezigheid. Maar al dat wroeten kan wel weer nadelig uitpakken voor je rug en knieën. Kweektafels zijn daarom onmisbaar en praktisch in elk opzicht. Je kunt gewoon staand je kweeksets verzorgen, zonder je in onhandige bochten te hoeven wringen. 

Kweektafels kun je overal plaatsen

Kweektafels kun je in allerlei vormen, maten en kleuren verkrijgen. Doordat ze dus in zoveel maten zijn, is er voor iedereen een passende kweektafel te vinden. Daarbij maakt het niet uit of je wel of geen ruimte hebt voor een tuinkas: een kweektafel kun je namelijk overal wel kwijt. In je tuin, op je balkon, maar kun je ook een plekje daarvoor zoeken in huis. De tafels hebben een leuke uitstraling waardoor het ook weer een mooi bij je interieur kan passen. Win-win!

Heb je al wel een tuinkas? Dan is dat natuurlijk de beste plek om je tuinwerktafel te plaatsen. Het maakt het ook meteen fijne werkplek in je kas met zo’n tafel. Hang er een paar planken boven met wat haken en je kunt meteen je gereedschap opbergen. Een ideale werkplek!

Voordelen van kweektafels

  • Je hebt minder last van onkruid
  • Je hebt minder last van ongedierte
  • De grond is gemakkelijk te verrijken
  • Je hoeft niet meer te bukken en je kunt makkelijker bij je groenten en kruiden. Een kweektafel is namelijk op hoogte. Dat voorkomt rug- en knieklachten. 
  • Een kweektafels houdt het water goed vast. Het gewas kun je daardoor eenvoudig verzorgen. Is er overtollig water? Dan wordt dat via de zijkanten afgevoerd.

Kweek accessoires en overige gereedschappen

Als je aan de slag gaat met je eigen kweektafel is het natuurlijk handig om alle benodigdheden in huis te hebben voor een perfecte oogst. Zowel binnen de kas of daarbuiten. Voorbeelden zijn zaai- en stek artikelen. Of kweek accessoires als kweekverwarming om de temperatuur optimaal te houden.

En vergeet ook niet het nodige tuingereedschap. En voor een kweektafel zal dat al snel handgereedschap zijn, zoals een handveger of een handharkje. Mits je dat natuurlijk nog niet hebt. Het is immers ook naast een kweektuin handig om in huis te hebben, als je al een tuin hebt. 

Welke kweektafel kiezen?

Maar welke kweektafel past nou het beste bij mij, vraag je je misschien af. Dat hangt af van wat je wensen en behoeften zijn. Zoals we eerder aangaven is de ruimte natuurlijk bepalend. Heb je veel ruimte? Plaats je de tuinwerktafel in je tuinkas of ergens in de open lucht? Of ga je voor een plek in huis? Of in een schuurtje? Je kunt voor de koop van je tuinkas altijd even de betreffende adviseur van de winkel vragen wat nou het beste is voor jouw tuin. En kun je meteen ook gaan shoppen voor alle nodigde benodigdheden om letterlijk de vruchten te plukken van jouw oogst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *