Tuinonderhoud

Verantwoord hout kopen

Hout is misschien wel één van de oudste natuurlijke materialen waarmee mensen meubels en andere objecten maken. Daarnaast is het ook een redelijke milieuvriendelijk materiaal, in dien dit uit duurzaam beheerde bossen komt. Je kunt namelijk steeds opnieuw bomen planten en er zijn relatief weinig fossiele brandstoffen nodig om het te vervoeren, tenzij het van ver moet komen. Gelukkig wordt er in Europa veel hout verhandeld en worden er ook continu bomen geplaatst. Toch kan het nog best lastig zijn om het juiste hout uit te kiezen. Hulp nodig? Lees dan gauw verder!

Tips

Om verantwoord het soort hout uit te kiezen, moet je kijken naar de volgende aspecten:

  • Wat voor soort klus ga ik verrichten? In dien je een klus binnen gaat doen, dan volstaan vuren- of grenenhout meestal. Ga je iets buiten doen? Kies dan voor hardere houten zoals lariks, eiken, kastanje, of robinia. Om een nog milieuvriendelijkere keuze te maken is het verstandig om hardhout uit Europa te gebruiken in plaats van bijvoorbeeld uit de Tropen. Dit moet weer van ver geïmporteerd worden en dat is slecht voor het milieu.
  • Zorg dat het lang meegaat. Kies daarom dus ook het juiste houtsoort uit. Zorg dat je een goede constructie maakt en dat je het ook constant onderhoudt. Zie je bijvoorbeeld dat je houten overkapping een beetje begint te rotten door vocht? Check of je de palen op een betonnen voet hebt gezet en bescherm ze goed met een afdeklat.
  • Het keurmerk. Als je nieuw hout koopt, let dan op de volgende keurmerken: FSC- of PEFC. Dit betekent dat je milieuvriendelijk hout hebt gekocht en dat het dus uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Doe je je tuin niet zelf, vraag dan gerust aan de aannemer of hij dit hout wilt gebruiken. Daarnaast moet je ook op het KOMO-keurmerk letten. Zo weet je of het hout op een verantwoorde manier is behandeld met chemische stoffen. Als dit zo is, dan zijn de juiste stoffen gebruikt om bijvoorbeeld verrotting tegen te gaan. Mochten jouw houten tuintegels bijvoorbeeld gaan uitzetten of gaan rotten na verloop van tijd, dan weet je dus zeker dat er geen giftige stoffen in de bodem terecht zullen komen.
  • Kies voor tweedehands of gerecycled hout. Dit zijn namelijk de meest milieuvriendelijke en duurzaamste vormen. Zo wordt het dubbele uit het hout gehaald en hebben meer mensen er plezier van!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *