Tuinonderhoud

Wat is verantwoord hout en hoe kies je het?

Hout is milieuvriendelijk materiaal als je voor de juiste soort kiest en het hout goed onderhoudt. Het is vooral belangrijk om te kiezen voor hout uit duurzaam beheerde bossen, vaak te herkennen aan een keurmerk. Tweedehands hout is ook een goede keuze wanneer het milieu in acht wordt genomen. 

Waarom is hout een verantwoorde keuze?

Hout is een verantwoorde keuze omdat je steeds opnieuw bomen kunt planten en er relatief weinig fossiele brandstoffen (olie, kolen en gas) nodig zijn om hout te kappen, vervoeren en bewerken. Met goede zorg voor het hout, kan hout ook heel erg lang mee gaan. Daarnaast is hout ook makkelijk herbruikbaar en volledig biologisch afbreekbaar. Een belangrijke voorwaarde is wel dat hout alleen milieuvriendelijk is als het uit duurzaam beheerde bossen wordt gehaald.

4 tips om verantwoord hout te kiezen

  1. Kies hout dat geschikt is voor jouw klus. Voor binnen kun je vuren- of grenenhout gebruiken, voor buiten is lariks, douglas, robinia, eiken of kastanje hout geschikt. Dit wordt ook wel tuinhout genoemd.
  2. Om hout langer mee te laten gaan moet je zorgen voor een goede constructie en het hout goed onderhouden. Pas hierbij vooral op voor vocht! 
  3. Let bij de aanschaf van hout op het FSC- of PEFC-keurmerk. Dit garandeert dat het hout verkregen is uit duurzaam beheerde bossen. 
  4. Tweedehands of gerecycled hout is het milieuvriendelijkst. Producten met het FSC-recycled label zijn bijvoorbeeld gemaakt van 85% gerecycled hout.

Welk hout gebruiken voor buiten?

Het belangrijkst is dat hout voor buiten bestendig is tegen vocht. Zo gaat het hout veel langer mee! Het beste vochtbestendige hout is tropisch hardhout. Maar de kap van dit soort hout zorgt voor milieuproblemen. Europese soorten hardhout hebben daarom de voorkeur, dit zijn de houtsoorten die bij tip 1 al werden benoemd. Deze houtsoorten zijn ook goed bestendig tegen vocht en allemaal te verkrijgen bij houtdirect.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *